Kiihtelysvaaran Kirkonkylän kansakoulu 1940-luvulla.

Opettajat Jorma Karreinen ja Liina Puustinen sekä joukko oppilaita koulun edessä 1940-luvulla.

Kiihtelysvaaran Kirkonkylän kansakoulu 1950-luvun lopussa.

Kiihtelyksen koulun historiaa

Koulullamme on ollut olemassaolonsa aikana eri nimiä: Kiihtelysvaaran kirkonkylän kansakoulu, Kiihtelysvaaran peruskoulun kirkonkylän ala-aste ja nyt lyhyesti ja kuvaavasti Kiihtelyksen koulu.

Kansakoulu aloitti toimintansa 6.9.1877 vuokratiloissa talossa, jossa oli luokkahuoneen lisäksi asuntoja ja kauppakin. Tulipalo tuhosi kesällä 1881 koko talon irtaimistoineen. Syksyllä päästiin kuitenkin koulunkäynti aloittamaan kauppias Simo Pakarisen talossa. Neljän vuoden kuluttua oli edessä muutto Juhana Pääkkösen taloon, jossa opiskeltiin aina siihen asti, kunnes kauan kaivattu oma koulurakennus saatiin kirkonkylään vuonna 1896. Koulu oli toiminut 19 vuotta ahtaissa ja vaatimattomissa oloissa. Riemuiten muutettiin uuteen koulutaloon. Seuraavina vuosina pihapiiriin kohosivat ulkorakennus sekä erillinen käsityöhuone.

Ensimmäisinä vuosina Kirkonkylän kansakoulussa, joka oli laajan alueen ainoa koulu, oli oppilaita ainoastaan  kolmisenkymmentä, koska talollisistakin vain harvat panivat lapsensa kouluun. Köyhemmillä ei ollut varaa sisäänkirjoitusmaksuihin.

Vuosisadan vaihteessa piirijakoasetus vaati perustamaan kansakouluja niin, että oppilailla ei saanut olla 5 km pitempi koulumatka. Jos alueella oli vähintään 30 kouluikäistä lasta, oli koulu perustettava. Niinpä Kiihtelysvaarassa oli tuolloin jo seitsemän koulua.

Kirkonkylän kansakoulussa opiskeli 1930-luvulla 80-90 lasta. Sodan jälkeen oppilasmäärä kasvoi niin, että uusi koulurakennus tuli aivan välttämättömäksi. Vuonna 1954 valmistuikin komea kivikoulu aivan entisen 58 vuotta palvelleen rakennuksen viereen.

Joitakin muutoksia ja pientä kunnostusta tehtiin vuosien mittaan, kunnes koulukeskuksen suuressa remontissa 1991-92 koulumme sai sisätiloiltaan uuden ilmeen ja ulkopuolelleen sadekatoksen. Vielä myöhemmin 2000-luvun vaihteessa saatiin esikoulun myötä lisätilaa asuntojen puolelta.

Vanha yli 100-vuotias puukoulu palvelee edelleen koulukeskuksemme Taiteiden talona.

Takaisin etusivulle

Kirkonkylän upouuden kansakoulun vihkiäiset keväällä 1955. Kansakouluntarkastaja Tuure Kivikkokangas uuden koulutalon vihkiäisjuhlassa 1955.